" Dragostea pentru munte este una dintre cele mai pure si depline. ea nu ne va dezamagi niciodata "

Weekend în Făgăraş

Cum deja m-am obişnuit, îmi propune ad-hoc Cristi un weekend la unul din cantoanele silvice de pe Valea Doamnei, împreună cu Cristina şi Rareş. Accept voios invitaţia şi trag şi de Zsolt să vină cu noi. Zsolt cam vrea să meargă în Cindrel însă forţez nota şi insist în toate felurile posibile: “hai că facem un traseu fain”, “hai că ne şi chefuim pe acolo”, alea alea… Într-un final rămâne să ne dea un răspuns sigur doar vineri seara, el oricum lucrând până sâmbătă (era oricum evident că vine cu noi :D). Aşa că nemaistând pe gânduri, mă întâlnesc vineri pe la ora 14 cu Cristi în gara din Mediaş şi plecăm cu trenul în Sibiu unde ne aşteaptă în gară Rareş. Desigur că pe tren o lălăim cu berea şi chitara bucuroşi şi voioşi că iar umblăm lela şi hoinărim hai-hui prin munţi. Ajunşi în Sibiu, fugim şi după Cristina, o încântăm cu tradiţionalul cântec de la mulţi ani fiind ziua ei şi plecăm să ne facem cumpărături pentru weekend apoi la drum.

Pe când ajungem la Bâlea Cascadă este deja noapte, ne pornim frontalele şi plecăm în căutarea intrării în traseu care nu este marcată. După câteva încercări zadarnice trag o fugă la Cabana Bâlea-Cascadă iar barmanul, foarte ospitalier ne dă câteva informaţii despre traseu. Reuşim să găsim intrarea, era chiar simplu: se merge pe potecă înainte, pe cea care duce spre cascadă apoi la un moment dat se face o bifurcaţie evidentă pe cărare înainte continuând la cascadă iar la dreapta trecând un podeţ şi intrând în pădure unde întâmpinăm lejer şi din abundenţă marcajul cruce-roşie şi triunghi albastru. Pornim pe cruce roşie, poteca este foarte bine marcată şi bine bătucită aşa că şansele de a te putea rătăci sunt inexistente. După cam o oră şi ceva de mers ajungem la cele două cabane care sunt ascunse în pădure şi nu se văd de la potecă, noroc cu Rareş şi Cristina că îşi mai amintesc pe unde erau, le inspectăm bine şi ne instalăm în cea mai mică dintre ele cabana mai apropiată de vale. Mâncăm ceva pe fugă, scoatem chitara şi ne mulţumim pentru seara asta doar cu cântece lăsând focul pe ziua următoare. Cristi adoarme rapid pe ritmul de chitară, Rareţ ne ascultă şi el din sacul de dormit, mai rămân eu cu Cristina dar şi pe noi le loveşte somnul undeva în jur de ora două noaptea.

în cabană, ne pregătim de distracţie 🙂

Sâmbătă dimineaţa ne trezim doar în jurul orei 11, tragem un foc de tabără care urmează să ne ţină toată ziua, cântăm şi stăm în jurul focului mai toată ziua până când, dupămasa pornesc cu Cristi înapoi la Bâlea-Cascadă să-l întâmpinăm pe Zsolt, care apare şi el într-un final spre uimirea noastră, foarte prompt. Bem o bere rapid la cabană apoi plecăm spre căbănuţa noastră de pe Valea Doamnei unde ajunşi ne întindem la foc şi ne chefuim până noaptea târziu.

Valea Doamnei, la un pas de căbănuţă

cabana de mai sus de noi

relaxare

seara, nelipsitul foc şi chitara de rigoare 🙂

Duminică dimineaţa, trezirea matinal la 7:30 urmând ca la 8:30 să plec deja împreună cu Zsolt în traseu. Urcăm de la cabană pe Valea Doamnei până în Şaua Doamnei unde poposim să admirăm priveliştea apoi urcăm în creastă şi continuăm pe bandă-roşie până pe Vf. Iezerul Caprei (2417 m), coborâm în Şaua Caprei după care urcăm pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507 m) unde avem şi norocul de a se mai dispersa norii şi putem prinde câteva cadre frumoase cu aparatul foto al lui Rareş. De pe Buteanu coborâm la Lacul Bâlea pe marcaj punct-albastru, pe Valea Văiuga. De la Bâlea Lac continuăm să coborâm pe bandă-albastră apoi pe triunghi-albastru pe traseul telecabinei, intrând la un moment dat în pădure iar după o coborâre lungăăă dar frumoasă dăm în intersecţia triunghiului-albastru cu marcajul cruce-roşie de unde continuăm pe cruce-roşie până înapoi pe Valea Doamnei, la căbănuţa unde am stat. Ajungem la căbănuţă, nu zăbovim prea mult, mâncăm rapid apoi plecăm înapoi la Bâlea-Cascadă să prindem ocazie pe zi. Bineînţeles că nu am prins din prima aşa că ne luăm ceva bere şi pornim la pas încet spre Cârţa distrându-ne pe drum de tot felul de ghiduşii făcute de unii din noi celor ce treceau cu maşinile şi nu ne luau. Prindem într-un final ocazie direct la Mediaş, iar după noi la diferenţă de câteva secunde prind şi Cristina cu Rareş la Sibiu, ne bucurăm şi pentru ei şi venim spre casă adormiţi de căldura din maşină gândindu-ne mereu la tura frumoasă pe care-am făcut-o.

 pe Valea Doamnei, plecăm spre Şaua Doamnei

ajunşi în Şaua Doamnei, vedere spre Bâlea Lac

 bandă roşie

 Valea Doamnei văzută din Şaua Doamnei

din Şaua Doamnei

 

spre Lacul Călţun – cu siguranţă data viiroare

ajunşi pe Vf. Iezerul Caprei

de pe Iezerul Caprei spre Buteanu – nu reuşim să vedem însă mare lucru

Valea Bâlei

 L. Bâlea văzut din Şaua Capra

 din Şaua Capra

vedere din Şaua Văiuga

Valea Văiuga şi Vf. Netedu

 din Şaua Văiuga

voinici pe Vânătoarea lui Buteanu 

L. Capra

pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507 m)

Valea Văiuga

capre negre pe Valea Văiuga

Şaua Văiuga privită din Valea Văiuga

trasee de la Bâlea Lac

cabana salvamont şi Şaua Doamnei

Valea Bâlei – Transfăgărăşan

vedere din traseu spre Cabana Bâlea-Cascadă

Cascada Bâlea

Ajunşi în Mediaş undeva în jurul orei 20:40 rămânem la “o bere” pe terasă la Big cu Cristi şi Zsolt, plănuim o tură şi pentru weekendul viitor după care spargem gaşca.

Trasee parcurse: Cabana Bâlea-Cascadă – Cantoanele de pe Valea Doamnei durata: 1,5 ore mers lejer Valea Doamnei – Şaua Doamnei durata: 3,5 ore Şaua Doamnei – Vf.Iezerul Caprei durata: 1/2 oră Şaua Capra – Vf. Vânătoarea lui Buteanu durata: 30 minute Vf. Vânătoarea lui Buteanu – L. Bâlea durata: 1 oră L. Bâlea – Valea Doamnei durata: 2,5 ore

yoyo

Pasionat şi împătimit de natură şi munte, doresc să cunosc cât mai multe locuri frumoase mai ales de la noi din ţară şi, de asemenea, să-i ajut şi pe cei care îşi doresc acelaşi lucru să îşi realizeze visele.

Adaugă un comentariu