" Dragostea pentru munte este una dintre cele mai pure si depline. ea nu ne va dezamagi niciodata "

Padiş – Cetăţile Ponorului, Cheile Galbenei

După ceva timp, în sfârşit reuşim să ne revedem aşa că, ne strângem cu mic cu mare Mircea, Alina, Micky şi subsemnatul şi plecăm vineri pe ruta Oradea-Salonta-Padiş. Vremea peste tot superbă, cald afară, soare.. ce mai, în vestul ţării e vară în toată regula! Din păcate, doar în vest pentru că şi la munte şi în restul ţării plouă cu găleata ca în luna lui octombrie.. Conştienţi însă nepăsători de vremea rea ce ştiam că va urma, plecăm voioşi la drum şi îndată ne vedem ajunşi în Padiş, mai precis în Glăvoi (după vechea denumirea populară “La Grajduri”). Punem corturile şi ne instalăm tabăra, dăm o raită prin pădure după lemne şi ne bucurăm de câteva ore în care  ploaia ne lasă să ne facem focul, să mâncăm şi să tragem câteva cântece de chitară ROMÂNEŞTI 100% la foc. Spun asta  supărat pe faptul că în Padiş, mai bine de 90% din toţi cei prezenţi (şi erau destul de mulţi, credeţi-mă) sunt  maghiari din Ungaria. Trist pentru români că am ajuns ca turiştii maghiari să fie mai mulţi ca noi, la noi în ţară; în fine.

Lăsăm deoparte etniile şi naţionalităţile, ne petrecem bine câteva ore după care probabil că nu i-am cântat ploii în maghiară ori ne-au făcut ceva slujbe ungurii din zonă deoarece nu a durat mult şi iar s-a pornit ploaia nărăvaşă. Bombonind ne retragem agale spre corturi lăsând jarul aprins să mocnească în cântecul ploii, da de a risipi norii a doua zi.

Sâmbătă dimineaţa, ne trezim destul de matinal, mâncăm şi pornim însă destul de târziu în traseu, în jurul orei 11. Traseul pe care l-am parcurs este o combinaţie între Punct Albastru şi Punct Galben, cele mai “dificile” trasee din zonă. Pe traseu am şi plăcerea de a mă întâlni cu Bogdan, salvamontist şi profesor care întâmplător, era cu clasa lui de elevi în excursie. Plouaţi aproape toată durata traseului, ne întoarcem după vreo 7 ore bune la corturi, numai bine într-o pauză în care norii se mai liniştesc. Facem focul, mâncăm şi îi invităm alături de noi şi pe Bogdan cu trupa lui de excursionişti, la foc în acorduri de chitară. Cornel (cabanierul) ne sponsorizează cu drujba salvamontului şi astfel ne scoatem binişor cu lemnele, tragem un foc mare de tabără la care ne uscăm toţi şi ne petrecem până pe la miezul nopţii când ploaia ne trimite din nou, la culcare.

Duminică ne trece ziua mai mult trăndăvind, unii din relaxare alţii din refacere după traseul de ieri. Plecăm dupămasa spre Oradea cu amintiri frumoase în ciuda vremii capricioase şi sperăm să ne reîntoarcem data viitoare cu vreme mai bună în Padiş. Spre fericirea mea, ajunşi acasă la Alina primesc cea mai frumoasă şi cuminte pisicuţă din lume pe care urmează să i-o fac cadou Cristinei când ajung acasă, la Cluj.

Trasee parcurse:

Circuitul Cetăţilor Ponorului
 Durata: 5h de la Cab. Padiş, 4h de la Glăvoi
 Lungime: 12 km, Denivelare: +/- 552 m, Nivel: Dificil
 
Circuitul Galbenei
 Durata: 10h de la Cab. Padiş, 8-9h de la Glăvoi
 Lungime: 19 km, Denivelare: +/- 1150 m, Nivel: Dificil

Tags:

yoyo

Pasionat şi împătimit de natură şi munte, doresc să cunosc cât mai multe locuri frumoase mai ales de la noi din ţară şi, de asemenea, să-i ajut şi pe cei care îşi doresc acelaşi lucru să îşi realizeze visele.

Adaugă un comentariu