" Dragostea pentru munte este una dintre cele mai pure si depline. ea nu ne va dezamagi niciodata "

O zi prin Făgăraş

Cum iar n-avem stare, merg împreună cu Zsolt la meci la Gazu (Gaz Metan Mediaş-U Cluj: 2-5) iar după meci, lovim rapid câte o halbă de bere, fugim fiecare către casă să tragem un pui de somn de câteva ore pentru că la 2 noaptea ne întâlnim şi cu Maca şi plecăm iar hai-hui. Zis şi făcut, la 2 plecăm spre oraşul Victoria pe drum având şi plăcerea de a da nas în nas cu un pui de căprioară rătăcit. Ajungem în Victoria pe la 4 dimineaţa, lăsăm maşina şi pornim la pas repejor pe Valea Arpaşului, spre căsuţa Dianthus-ului. Facem un popas intrând şi într-o mină dezafectată, aruncăm câteva priviri însă nu ne avântăm foarte adânc prin galeriile ei pentru a nu pierde timpul şi a nu ne rătăci apoi ne vedem de drum. Nu vedem mare lucru pe traseu însă relativ aproape de căsuţă avem marcaj reflectorizant şi astfel ajungem numai bine pe când se crapă de zi. Până aici am făcut cam 3 ore. Verificăm starea căsuţei şi tragem un pui de somn chinuit vreo oră jumate dârdâind toţi trei la propriu. După ce ne trezim, înfulecăm ceva rapid şi plecăm în continuare, vizitând încă o mină dezafectată, mai mică decât prima, în apropierea căsuţei.

Urcăm pe Valea Arpaşului, peisajul este foarte sălbatic, pe ici pe colo iarba este culcată la pământ de urşii care au dormit acolo, dăm de urme de urs la tot pasul. Urcăm pe Valea Arpaşului până în Fereastra Zmeilor unde facem un popas, de aici trag o fugă cu Zsolt şi până la “Trei paşi de moarte”. Ne întoarcem la Fereastră de unde din nou toţi trei o luăm la pas spre Cabana Podragu, urcând şi coborând vreo trei muchii până ajungem. Traseul este dur, lung şi obositor însă peisajele care ni le oferă sunt deosebit de spectaculoase aşa că merită tot efortul. Trecem de Podrăgel, ajungem şi la Podragu unde bem un ceai la cabană apoi coborâm spre Cabana Turnuri unde poposim pentru ceva vreme, stăm la taclale nea’ Nelu cabanierul. De aici plecăm la pas mare spre Victoria pentru că deja e seară şi vrem să nu ne apuce toiul nopţii. Ajungem la maşină undeva în jurul orei 22. Mai jos, câteva poze (bateriile aparatului foto au cedat de la frig…)

Căsuţa Dianthus-ului

pe Valea Arpaşului

privind spre şirul de muchii ce aşteaptă să le urcăm şi coborâm

trei zmei în Fereastra Zmeilor

privind spre Transfăgărăşan pe Valea Capra

după a doua muchie se află L. Podrăgelul iar după a treia L. Podragu

creasta Făgăraşului, aproape spre “3 paşi de moarte”

privind în depărtări, gândindu-ne la cât avem de mers până trecem şi de ultima..

pe creastă

privind înapoi pe unde am urcat, Valea Arpaşului

la “3 paşi de moarte”

L. Podrăgel

Timpul de mers: aproximativ 15 ore Durata totală a traseului: 18 ore Deşi traseul este lung şi obositor şi necesită condiţie fizică bună, îl recomand din toată inima tuturor celor ce iubesc peisajele sălbatice şi deosebit de spectaculoase!

yoyo

Pasionat şi împătimit de natură şi munte, doresc să cunosc cât mai multe locuri frumoase mai ales de la noi din ţară şi, de asemenea, să-i ajut şi pe cei care îşi doresc acelaşi lucru să îşi realizeze visele.

Adaugă un comentariu