" Dragostea pentru munte este una dintre cele mai pure si depline. ea nu ne va dezamagi niciodata "

Mini-concediu în Munţii Retezat

Bucuroşi de mini-vacanţa de 1 mai plecăm bucuroşi din nou la drum, de data asta cu gândul de a ajunge în Munţii Retezat. Planul de acasă este să urcăm la Lacul Bucura (2040 m) unde să campăm 3 zile, perioadă în care ne propunem să ajungem pe Vf. Retezat, Vf. Peleaga şi Vf. Păpuşa, iar a patra zi, în drum spre casă să vizităm Rezervaţia de Zimbrii de la Haţeg, Castelul Huniarzilor din Hunedoara, Cetatea de la Deva şi Cetatea de la Alba-Iulia. Aşadar, ne împărţim în patru echipe urmând să ne întâlnim în Turda, de unde să plecăm mai departe împreună: din Mureş Paul, Diana, Ionela şi Adelina, din Turda Luci, iar din Cluj Zanu, Radu, Cristina şi subsemnatul. Zis şi făcut, în jurul orei 7 dimineaţa suntem totţi în Turda de unde plecăm spre Ohaba de sub Piatră, unii ajungând în altă… Ohabă. Până îi aşteptăm şi pe cei rătăciţi, ne aşezăm cuminţi la umbră la ruinele Cetăţii Feudale Mălăieşti urmând ca de aici să ne întâlnim toţi unde vom lăsa şi maşinile, la complexul Cârnic.

Ne echipăm rapid şi suntem gata de drum aşa că nu mai zăbovim şi pornim în jurul orei 12:30 spre Lacul Bucura. Facem un scurt popas la Cascada Lolaia să ne răcorim puţin apoi continuăm traseul nostru. Trecem şi de Complexul Pietrele şi la ora 16:00 ne vedem ajunşi la Cabana Genţiana unde urmează să rămânem peste noapte, împreună cu alte două grupuri de turişti, din cauza ploii dese şi a vremii urâte. Până la cabană am venit bine, lejer, cu multe popasuri pe drum, mai ales că nu era zăpadă. Începând de la cabanaă însă, peisajul se schimbă, zăpada este cam până la genunchi, udă şi în curs de topire aşa că ne bucurăm că am ales să rămânem prima noapte a cabană. Mâncăm ceva apoi la scurt timp scoatem chitara şi o ţinem tot într-o veselie împreună cu Nea’ Gicu cabanerul, până în jurul orei 4 dimineaţa când ne punem şi noi să dormim puţin să nu fim foarte obosiţi pe traseu.

Joi, 2 mai – ne trezim cu greu după o noapte lungă de distracţie şi pornim la drum în jurul orei 11:00 urmând să urcăm pe traseul de iarnă trecând numeroase poduri de zăpadă. În unele locuri zăpada încă măsoară între 1-1,5 metri. La 12:30 ne vedem ajunşi la Lacul Pietrele (1990 m) unde facem un scurt popas şi am plăcerea de a mă întâlni cu salvamontistul Nea’ Johhny cu care nu m-am mai revăzut de vreo 4 ani buni.

Plecăm de la Lacul Pietrele în jurul orei 13:00 urmând să urcăm spre Custura Bucurei (traseul de iarnă), CUrmătura Bucurei fiind închisă încă din cauza cornişei mari şi a riscului ridicat de avalanşă. După un urcuş susţinut, ajungem cu bine aproape de vârful Custurei unde facem un popas apoi o parte din noi coboară la Lacul Bucura unde ajungem în jurul orei 16:00, iar ceilalţi continuă drumul până pe Vf. Bucura (2433 m) urmând ca apoi să ajungă şi ei la tabăra noastră de campare de la lac. Ne întindem corturile, mâncăm după care ne bucurăm de vremea bună şi în acorduri de chitară ne prinde ora 1 noaptea când ne punem să dormim.

 Vineri, 3 mai – după trezire, Radu, Zanu şi Adelina pornesc la drum înapoi spre Cârnic urmând ca ceilalţi rămaşi – Paul, Ionela, Diana, Luci, Cristina şi subsemnatul – să plecăm în jurul orei 11:00 spre Vf. Peleaga şi Vf. Păpuşa. Deşi zăpada e adâncă şi foarte udă, soarele şi căldura de afară compensează totul aşa că în jurul orei 12:30 ne vedem ajunşi pe Vf. Peleaga (2509 m) urmând apoi ca la ora 14:30 să ajungem şi pe Vf. Păpuşa (2508 m).

Facem pauze multe, ne bucurăm de peisaj, admirăm natura ce ne înconjoară şi ne întoarcem cu paşi mărunţi spre tabpra de campare pe acelaşi traseu pe care am venit urmând să ajungem la corturi în jurul orei 17:30 puţin obosiţi şi arşi de soare.

Pentru că acum refugiul salvamont de la Lacul Bucura este fără turişti însă plin de saci de gunoaie menajere, pet-uri aruncate, conserve şi borcane ne apucăm împreună cu fetele harnice de o curăţeie generală urmând ca gunoaiele din hârtie să le ardem iar conservele şi alte lucruri ce nu ard să le luăm cu noi jos la cârnic. Dacă ar fi fost după mine, acest refugiu ar fi fost de mult închis, arăta mai mult a ghenă nu a refugiu – dovada nepăsării turiştilor. După curăţenie, rămânem ultima noapte la refugiu, mai cântăm câteva cântece de munte după care obosiţi, ne punem la somn.

Sâmbătă,  4 mai – plecăm de la Bucura în jurul orei 7:30 dimineaţa, urmând ca în jurul orei 10:30 să ajungem din nou la cabana Genţiana, în jurul orei 11:00 la Complexul Pietrele şi la Cârnic la ora 12:00. Din păcate Cristina este muşcată de câinele de la Genţiana care a venit cu noi până la Cârnic aşa că dăm repede o fugă la spitalul municipal din Hunedoara iar după ce totul s-a rezolvat acolo şi Cristina e bine, ne întâlnim şi cu restul grupului la Castelul Huniarzilor. De aici continuăm drumul spre Deva unde ne oprim şi urcăm să vizităm şi Cetatea de la Deva apoi plecăm toţi spre case.

Trasee parcurse: Complex Cârnic – Complex Pietrele – Cabana Genţiana Durata: 3½ ore Cabana Genţiana – L. Pietrele – Custura Bucurei – L. Bucura Durata: 5 ore (în condiţii de iarnă) L. Bucura – Vf. Peleaga – Vf. Păpuşa Durata: 3½ ore (în condiţii de iarnă) Vf. Păpuşa – Vf. Peleaga – L. Bucura Duratata: 2½ ore (în condiţii de iarnă) L. Bucura – Custura Bucurei – L. Pietrele – Genţiana – Pietrele – Cârnic Durata: 4½ ore (în condiţii mixte)


yoyo

Pasionat şi împătimit de natură şi munte, doresc să cunosc cât mai multe locuri frumoase mai ales de la noi din ţară şi, de asemenea, să-i ajut şi pe cei care îşi doresc acelaşi lucru să îşi realizeze visele.

Adaugă un comentariu